Header Headline Definities
Definities en actualiteiten

"Ik zie door de bomen het bos niet meer"

Op het gebied van zonnepanelen valt er zeer veel te vertellen. Het nieuws is er vol van. Je moet bijna een expert zijn om ergens door heen te prikken of om überhaupt te begrijpen wat er wordt bedoeld.

Op deze pagina willen wij u helpen om vat te krijgen op bepaalde vraagstukken.

Mist u een bepaald onderwerp? Laat het ons weten.

Definities

Saldering

Salderen

Wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken, dan komt het regelmatig voor dat u meer opwekt dan dat u op dat moment verbruikt.

De opgewekte stroom die u niet direct opmaakt, wordt teruggestuurd naar het energienet. Dit wordt bijgehouden door uw (slimme) meter. Deze informatie komt vervolgens terecht bij uw energiemaatschappij.

Salderen houdt in dat uw energiemaatschappij op jaarbasis kijkt hoeveel stroom u heeft teruggestuurd. Dit brengen zij in mindering op hoeveel u heeft gekocht.

Op de website
https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/salderen kunt u meer lezen hoe de diverse energiemaatschappij hier individueel mee om gaan.

Ps. wij hebben geen relatie met deze website.

Saldering

Terugleververgoeding

Veel klanten denken dat salderen hetzelfde is als een terugleververgoeding ontvangen.

Dat klopt niet. Een teruglevergoeding is een vergoeding die je krijgt als je jaarlijkse teveel stroom exporteert naar het net. Het zou eigenlijk "jaarlijkse overproductievergoeding" moeten heten.

Dus als je meer stroom teruglevert aan het energienet (exporteert) dan dat je wat je nog koopt (importeert), dan krijg je hier een terugleververgoeding voor. 

 • Voorbeeld:
  Een huishouden stuurt vanuit hun zonnepanelen op jaarbasis 2000kWh terug naar het energienet (exporteren).
 • Ze importeren op jaarbasis 1500kWh naar hun woning. Dit gebeurd 's nachts, in de winterperiode of wanneer ze op een moment op de dag meer stroom nodig hebben dan hun panelen op dat moment kunnen opwekken.
 • Ze hebben dan dus op jaarbasis 500kWh teveel opgewekt. Hier krijgen ze per kWh een terugleververgoeding voor.

Op de website
https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/terugleververgoeding
kunt u meer lezen hoe de diverse energiemaatschappij hier individueel mee om gaan.

Ps. wij hebben geen relatie met deze website.

Actualiteiten

en oplossingen

Terugleverkosten

7 mei 2024:
Dit is een onderwerp dat momenteel wel wat stof doet opwaaien. Er zijn steeds meer energiemaatschappijen waarbij je kosten betaalt om de opgewekte stroom terug te sturen naar het energienet. Dus ook voor het deel dat je saldeert.

Aan het begin van dit jaar is door de ACM een onderzoek gestart over dit onderwerp. De conclusie was dat energiemaatschappijen dit mogen doen. Maar er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de redelijkheid van de hoogte van de kosten. Lees hier het artikel van 12 maart 2024: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i36882/toezichthouder-acm-klanten-met-zonnepanelen-bezorgen-energiebedrijven-extra-kosten-meer-onderzoek-nodig. Wordt vervolgd. 

Momenteel zien wij 6 oplossingen.

Een combinatie hiervan is ook mogelijk.

 • Zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf opmaken:
  Door zoveel mogelijk zonnestroom zelf op te maken voorkom je dat je de teveel opgewekte stroom exporteert.

  De grote stroomslurpers zijn in de regel de wasmachine, droger en vaatwasser. Dit is wat makkelijker te managen als je overdag thuis bent. Maar veelal is de grote piek van opwek tussen 11.30 en 14.30 uur. U kunt op uw app nakijken of dit ook geldt voor uw situatie. Niet iedereen zal dit doen maar je kunt bijvoorbeeld je witgoedapperatuur vooraf programmeren. Bijvoorbeeld: om 11.30 uur de vaatwasser aan, om 12.30 uur de droger aan en om 13.30 uur de wasmachine aan. Op deze manier maak je al een groot deel van je opgewekte zonnestroom op in je huis.
 • Een batterij installeren:
  Door een thuisbatterij te installeren kun je er voor zorgen dat het overschot aan opgewekte stroom de accu ingaat. Maar vol = vol. Als de batterij vol is, dan wordt het overschot alsnog geexporteert naar het net. Echter, voor een gemiddeld verbruik zijn de batterijen van 10kWh prima geschikt om hier zoveel mogelijk stroom in op te slaan. Er zijn meerdere profielen mogelijk van hoe de batterij uw energieverbruik ondersteunt o.b.v. uw voorkeur. Zie onze pagina: Batterijen.

  Bij dynamische energiecontracten betaal je geen terugleverkosten. Dus in geval van een batterij in combinatie met een dynamisch energiecontract, dan laat je de batterij op een tijdstip salderen wanneer de prijs u het meest oplevert. En op het moment dat de energieprijzen negatief zijn, dan gaat je zonnestroom direct de batterij i.p.v. dat u exporteert naar het net. Zelfs laden met goedkope stroom vanuit het net is mogelijk. Alles volledig automatisch. U hoeft alleen de stroomkosten van uw dynamisch contract in te vullen in uw SolarEdge app.
 • Overstappen:
  A.
  Er zijn nog een aantal energiemaatschappijen die geen terugleverkosten vragen.

  Kijk op de website:
  https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/terugleverkosten-zonnepanelen welke dit zijn. Onderaan de pagina staat het overzicht van de maatschappijen zonder terugleverkosten.

  B.
  U kunt op deze website ook bekijken welke energiemaatschappijen de laagste terugleverkosten vragen.

  Kijk naar de tool onder het kopje "Bereken zelf de terugleverkosten".
  Hier zitten namelijk veel verschillen tussen. Op deze manier voorkomt u dat u teveel terugleverkosten betaalt.

  Let op! Bij sommige energiemaatschappijen ziet u staan dat er €0,00 terugleverkosten wordt gevraagd. Het kan zijn dat deze maatschappij alleen een dynamisch energiecontract voert.

  Ps. wij hebben geen relatie met deze website.
 • Dynamisch energiecontract afsluiten:
  Het is niet de beste oplossing maar bij een dynamisch energiecontract betaal je geen terugleverkosten als je stroom terugstuurt naar het energienet.

  Echter, je teruggestuurde stroom wordt vergoed tegen de dan geldende uurprijzen stroom. Dus ook wanneer de energietarieven op dat moment negatief zijn. Je kunt in de SolarEdge app instellen dat je niet wilt terugleveren wanneer de prijzen negatief zijn. De omvormer stopt dan met produceren. Dit klinkt positief maar je mist dan wel op bepaalde dagen een deel opwek. In combinatie met een batterij wordt deze aanpak wel weer positief. De omvormer stuurt dan alle opwek naar uw batterij indien de energieprijzen negatief zijn zolang de batterij nog niet volgeladen is.

  Op de website:
  https://www.energievergelijk.nl/energievergelijker/dynamisch-energiecontract
   wordt duidelijk uitgelegd wat een dynamisch energiecontract inhoudt.

  Onder het kopje "Dynamisch contract, zonnepanelen en salderen" wordt uitgelegd hoe het werkt als je zonnepanelen hebt in combinatie met een dynamisch energiecontract.

  Ps. wij hebben geen relatie met deze website.
 • Niets doen:
  Je kunt ook niets doen. Het is immers zo dat je jaarlijks veel meer bespaart dan dat je aan terugleverkosten betaalt.

  Echter, je kunt altijd kijken naar punt B bij de oplossing Overstappen.

  Stel je maakt een berekening (moment van rekenen 7 mei 2024):
  U heeft bijvoorbeeld een variabel energiecontract bij Budget Energie.

  Stel uw jaarverbruik is gelijk aan de opwek van uw zonnepanelen. 3500kWh. En stel dat u 45% van uw opwek jaarlijks direct opmaakt in uw woning. Dan exporteert u dus 55% terug naar het net. Dat is dan 1925kWh per jaar.

  Stel uw prijs per kWh is € 0,27.

  Aangezien u net zoveel opwekt als u verbruikt, betaalt u niets voor uw stroomverbruik. U bespaart dan 3500kWh x €0,27 p/kWh. Dat is €945,- per jaar.

  Echter, u betaalt terugleverkosten: €10,06 per maand = €120,72 per jaar.

  U kunt in dit scenario dus altijd nog jaarlijks 87% van uw stroomkosten dekken.

Conclusie

De omstandigheden zijn momenteel veranderd maar zelfs indien je niets aanpast, zijn uw zonnepanelen uitermate rendabel.